Când nu se fac botezuri în 2024? Se face botez în post?
Botezul este primul eveniment important din viața unui nou născut, iar organizarea acestuia se numără printre îndatoririle părinților. Ca atare, dacă în viața ta a apărut un bebeluș, e important să știi care sunt perioadele din an în care nu se fac botezuri.
Se fac botezuri în post?
"Se poate face botez în post?" este una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la organizarea botezului. Unii oameni au superstiția că botezul în post îl va face pe copil să sufere toată viața. Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui să facem distincția între slujba botezului și petrecerea de după botez.
Regulile Bisericii Ortodoxe permit înfăptuirea Tainei Botezului în orice zi din an, chiar dacă pică în post sau este o zi de sărbătoare. Nu același lucru este valabil însă și atunci când vine vorba de organizarea petrecerii de botez. Petrecerea nu se poate ține într-o perioadă de post, întrucât ea nu are nimic de-a face cu ideea de rugăciune, smerenie și reculegere pe care o presupune postul ortodox.
În concluzie, dacă vrei să și sărbătorești botezul copilului în perioada imediat următoare slujbei de la biserică, este mai bine să planifici atât botezul, cât și petrecerea astfel încât sa nu cadă într-o perioadă de post. În cazul în care ești nevoit să botezi copilul într-o zi de post, este recomandat să amâni petrecerea pentru o dată viitoare, care să pice în afara postului.
Sfatul nostru este să întrebi preotul de la biserica unde vei boteza copilul. Unii preoți nu acceptă să facă botezuri în zilele de post, iar alții recomandă ca, dacă totuși se va organiza petrecere după, mâncarea să fie de post.
Când nu se fac botezuri în 2024
În general, petrecerea de botez nu se poate organiza în perioadele de post, în unele zile de mare sărbătoare de peste an și în ajunul acestora. Acestea sunt menționate în calendarul ortodox și coincid cu zilele în care se specifică faptul că nu se fac nunți.
Când nu se face petrecere de botez în 2024:
- zilele de miercuri, cu excepția celor marcate în calendar cu "harți" și în dreptul cărora NU scrie că nu se fac nunți; în 2024 este o singură zi, și anume 28 februarie;
- zilele de vineri, cu excepția celor marcate în calendar cu "harți" și în dreptul cărora NU scrie că nu se fac nunți; în 2024 este o singură zi, și anume 1 martie;
- 1-6 ianuarie (de la Anul Nou până la Bobotează)
- 1-2 februarie (ajunul și ziua Întâmpinării Domnului)
- 11 martie-5 mai (între Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui și ziua de Paște)
- 6-11 mai (Săptămâna Luminată, pâna la Duminica Tomii)
- 13 iunie (Înălțarea Domnului)
- 22 iunie, sâmbăta morților (Pomenirea morților-Moșii de vară)
- 23 iunie (Rusaliile)
- 24 iunie (Sfânta Treime)
- 26-28 iunie (Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel)
- 1-14 august (Postul Sfintei Marii)
- 15 august (Adormirea Maicii Domnului)
- 29 august (Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul)
- 7 septembrie (Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului)
- 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului)
- 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci)
- 15 noiembrie-24 decembrie (Postul Crăciunului)
- 25 decembrie (Crăciun)
- 26-31 decembrie (de la Crăciun până la Anul Nou)
Când nu se fac botezuri – întrebări frecvente
Unele întrebări referitoare la zilele când nu se fac botezuri sunt mai des întâlnite. Subliniem din nou faptul că este vorba de zilele în care nu se poate organiza petrecerea de botez și nu de zilele în care nu se poate face slujba de botez.
Botez de Florii
Nu se face botez de Florii, pentru că această zi este cuprinsă în perioada Postului Paștelui.
Se face botez de Sâmbăta Morților?
Nu se face botez de Sâmbăta Morților, pentru că această zi este dedicată parastaselor și slujbelor de pomenire a morților.
Botez în Postul Paștelui
Nu se fac botezuri în Postul Paștelui, așa cum nu se fac în nicio perioadă de post de peste an.
Se fac botezuri în Săptămâna Luminată?
Nu se fac botezuri în Săptămâna Luminată în zilele de luni-sâmbătă, dar se fac botezuri în Duminica Tomii.
Se face botez în Postul Sfintei Marii?
Nu se face petrecere de botez în Postul Sfintei Marii.
Se fac botezuri în Postul Crăciunului?
Nu se face petrecere de botez în Postul Crăciunului.
Se fac botezuri în decembrie?
Nu se face botez în decembrie, pentru că peste toată această lună se suprapun o parte din Postul Crăciunului, Crăciunul și perioada dintre Crăciun și Anul Nou, când nu se face petrecere de botez.
Se face botez vinerea?
În general nu se fac botezuri vinerea. În calendarul ortodox există doar câteva zile de vineri marcate cu „harți” și în dreptul cărora nu se menționeaza că nu se fac nunți – în aceste zile de vineri se poate face botez. În anul 2024 ziua de vineri în care se poate face botez este 1 martie.