FB Pixel
Ai nevoie de ajutor?
Luni-Vineri: 10-18
Coș de cumpărături
Coșul este gol
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
Lumanari botezTrusouFloriCadouriObiceiuri botezContact
Obiceiuri botez

Când se botează copilul - la cât timp se face botezul?

Cand se boteaza copilul

Una dintre sarcinile proaspeților părinți este și organizarea botezului bebelușului. De aceea, dacă te afli în postura de părinte, este bine să cunoști care sunt rânduielile cu privire la momentul când se botează copilul.

La cât timp se face botezul?

La ortodocși, biserica recomandă ca botezul unui nou născut să se facă la vârsta de 40 de zile, adică la 6 săptămâni de la naștere. Se poate depăși această perioadă, dar nu ar trebui să treacă prea mult timp. De obicei se practică botezul copiilor la vârsta de 2-3 luni, dar există și părinți care aleg să-și boteze copilul la vârsta de 6 luni. Trebuie luat în considerare și faptul că bebelușul va fi mai puțin agitat la slujba de botez atunci când este mai micuț.

Vechile rânduieli presupuneau ca botezul bebelușului să se facă în perioada cuprinsă între 8 zile și 40 de zile de la naștere, la modul ideal cât mai aproape de momentul în care s-a născut.

De unde provine această perioadă?

În Vechiul Testament, la 8 zile de la naștere bebelușii de sex masculin erau tăiați împrejur și le era dat numele. Botezul s-a suprapus acestei practici, înlocuind tăierea împrejur.

În prezent, în ziua a 8-a de la naștere, preotul citește rugăciunea de nume, stropind copilul cu apă sfințită. Apa sfințită poate fi și adusă de cineva din familie de la biserică, iar mama va bea din ea în fiecare dimineață, înainte să mănânce, până în ziua a 40-a de la naștere.

În ziua a 40-a de la naștere, mama se duce la biserică, împreună cu bebelușul (așa cum Iisus a fost dus la templu). Preotul îi citește mamei o rugăciune prin care o cheamă la împărtășanie și îi citește copilului rugăciunile de pregătire a botezului.

Cazuri excepționale: botezul imediat după naștere

Există și anumite situații în care botezul se poate face imediat sau la câteva zile după naștere, chiar și în afara bisericii. Este cazul bebelușilor născuți prematur și care au probleme grave de sănătate.

Acestea sunt circumstanțe excepționale, în care, în lipsa preotului, mama, moașa sau cineva din personalul spitalului (cu condiția să fie creștin ortodox) poate boteza copilul, ungându-l de trei ori cu aghiasmă sau cu apă pe frunte, în numele Sfintei Treimi:

"Se botează robul lui Dumnezeu...(nume), în numele Tatălui, Amin și al Fiului, Amin și al Sfântului Duh, Amin".

Dacă cel mic își revine, se poate celebra apoi Taina Botezului în biserică, așa cum se face în mod normal, dar fără ca nou-născutul să mai fie scufundat în apă.

În ce perioadă din an se poate face botezul?

Slujba de botez se poate ține în oricare zi a anului, însă petrecerea de după botez nu se poate organiza în orice zi.

Zilele în care nu se face petrecere de botez sunt în general zilele de post și sărbătorile mari.

În ce zi a săptămânii se botează copilul?

Botezul se poate face în orice zi a săptămânii,mai puțin vinerea (cu excepția a două zile din an, marcate în calendarul ortodox).

În privința întrebării dacă se fac botezuri sâmbăta sau duminica, preoții recomandă în general ca zilele de sâmbătă să fie evitate, din cauza asocierii nepotrivite dintre petrecerea de botez și parastasele și slujbele de pomenire a morților.

Se recomandă să se facă botez duminica, după Liturghie.

La ce vârstă se face botezul la catolici?

În general, la catolici botezul se celebrează în primele săptămâni de la nașterea copilului, avându-se în vedere atât perioada de timp necesară pentru ca părinții să se poată pregăti corespunzător, cât și starea de sănătate a mamei, astfel încât să poată participa și ea la botez. Nu există recomandarea ca botezul să se facă la vârsta de 40 de zile de la naștere, precum în cazul ortodocșilor.

Ca și la ortodocși, dacă nou-născutul are probleme mari de sănătate, el poate fi botezat imediat. În aceste cazuri excepționale este permisă ținerea botezului și la spital sau acasă.

Biserica catolică recomandă celebrarea botezului în zilele de duminică, atunci când se comemorează Învierea Domnului sau de vigilia pascală.

Produse care te-ar putea interesa:

Lumânare de botez cu trandafiri roz și gypsofila Lumânare de botez cu trandafiri roz și gypsofila
Lumânare delicată, ornată cu 3 trandafiri roz proaspeți și parfumați, îmbrățișați de floricele de gypsofila, ...
150 lei129 lei
Comandă
Reducere 15%
Trusou botez tradițional romanesc Trusou botez tradițional romanesc
Trusoul de botez tradițional, cu motive naționale și sticluță de mir îmbrăcată în panglică tricoloră, nu ...
199 lei
Comandă
Lumânare de botez din frezii albe Lumânare de botez din frezii albe
Lumânarea de botez alcătuită din frezii albe simbolizează inocența și are accente date de frunzele verzi decorative de ...
229 lei
Comandă
Set hăinuțe botez tradiționale pentru fete Set hăinuțe botez tradiționale pentru fete
Setul de haine de botez tradiționale pentru fete, de inspirație maramureșeană, se distinge prin armonia și bunul gust care ...
349 lei
Comandă

Alte articole pe această temă

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.

Contactează-ne pe Whatsapp!