FB Pixel
Ai nevoie de ajutor?
Luni-Vineri: 10-18
Coș de cumpărături
Coșul este gol
Nu ai produse în coș. Intră în magazin
Lumanari botezTrusouFloriCadouriObiceiuri botezContact
Obiceiuri botez

Ce trebuie să facă nașii la botez - rolul nașilor

Nasii tin in brate copilul la botez

În viața fiecăruia dintre noi vine un moment în care ni se cere pentru prima dată să devenim nași la botezul unui micuț. Dincolo de emoția și de entuziasmul primei clipe, ne vom lovi cu siguranță de întrebarea: "ce trebuie să facă nașii la botez?".

La ceremonia din biserică, nașii au mai multe îndatoriri și obligații decât părinții și ar fi bine să știi ce trebuie să faci când botezi un copil.

Pregătirea nașilor pentru botez

Prima dintre obligațiile nașilor de botez este să cumpere articolele necesare pentru ceremonie. Sfatul nostru: nu amâna acest lucru până în ultimele zile de dinaintea slujbei, pentru că vei fi mult mai stresat și foarte probabil îți va fi greu să găsești ceea ce cauți. Cu cât te pregătești mai din timp, cu atât poți alege în liniște dintre lucrurile necesare pentru botez existente pe piață. Experiența de a fi naș nu trebuie să devină una stresantă.

Poți pune aceste obiecte într-o cutie frumos decorată sau le poți cumpăra pe cele mai multe direct ca set, sub forma unui trusou de botez care, de multe ori, are și o anumită tematică.

Una dintre îndatoririle nașilor de botez este și să învețe rugăciunea Crezul. În general, acest lucru nu este obligatoriu, dar te sfătuim să vorbești despre asta cu preotul care va boteza copilul – în majoritatea cazurilor, poți citi rugăciunea sau poți repeta după preot, dar există și preoți care solicită ca nașul să știe Crezul pe de rost. E mai bine să fii pregătit decât să te trezești la slujbă că trebuia să știi rugăciunea, iar tu nu o cunoști.

De asemenea, ar fi bine ca înainte de botez să petreci mai mult timp cu cel mic, astfel încât el să se obișnuiască cu tine și să nu plângă atunci când îl vei ține în brațe în timpul slujbei.

Și, nu în ultimul rând, nașii ar trebui să se spovedească înainte de a-și asuma sarcina botezării unui copil.

Ce fac nașii la botez?

În funcție de etapele slujbei de botez, nașii au anumite îndatoriri. De obicei, nașa este cea care are cele mai multe obligații în biserică.

Înainte de slujbă, nașa va pune în piept invitaților cruciulițele pentru botez.

Cine ține copilul în brațe la botez?

În timpul slujbei de la biserică, există rânduiala (dar nu este obligatoriu) ca, dacă copilul care se botează este băiețel, să fie ținut în brațe de către naș, iar dacă este fetiță, să fie ținută în brațe de nașă. Persoana care nu ține copilul în brațe va ține lumânarea de botez.

Dacă nu este posibil acest lucru pe tot parcursul ceremoniei, este bine să se întâmple măcar în anumite momente bine determinate: în timpul lepădărilor, atunci când se spune Crezul, atunci când este scos copilul din cristelniță și în momentul în care este împărtășit.

Cine ține lumânarea la botez?

Dacă nașul ține copilul în brațe, nașa va ține lumânarea de botez, iar dacă nașa ține copilul în brațe, nașul este cel care va ține lumânarea.

Cine spune Crezul la botez?

În general, dacă bebelușul botezat este băiat, nașul va spune Crezul în locul său, iar dacă este fetiță, îl va spune nașa.

"Lepădările" nașilor

"Lepădările de satana" sunt rugăciuni de îndepărtare a duhurilor rele. În timpul acestora, nașii se întorc cu fața către apus și rostesc de trei ori, în numele copilului: Mă lepăd de satana, de toate lucrurile lui, de toți slujitorii și de toată slujirea și toată trufia lui.

Se întorc apoi cu fața către răsărit și spun, tot de trei ori: M-am lepădat. Mă unesc cu Hristos. Urmează apoi rostirea Crezului.

Scufundarea în cristelniță

Nașa este cea care îl va dezbrăca pe cel mic, la indicația preotului, pregătindu-l pentru scufundarea în cristelniță. După cufundare, ea îl va șterge cu prosopul pentru bebe și îl va înfășura în crâșmă și fașă.

Mirungerea

În momentul mirungerii, nașa va răspunde Amin, iar apoi îl va îmbrăca pe cel mic în hăinuțele de botez.

Înconjurarea mesei botezului și primirea pruncului

Nașii, în brațe cu bebelușul, vor înconjura de trei ori masa de botez și cristelnița, iar apoi vor primi copilul nou botezat.

După ce preotul îl va așeza în fața ușilor împărătești, nașul se va închina de trei ori și îl va ridica pe cel mic.

Taxa de biserică

La sfârșitul slujbei, nașul va achita o taxă de biserică. Aceasta diferă de la o biserică la alta.

Tot după slujbă, nașa poate servi invitații cu bomboane sau mici prăjituri (uneori, acest lucru îl face mama copilului).

Ce trebuie să facă nașii după botez?

După ce bebelușul a fost creștinat, nașii îl vor aduce acasă. Nașa îl trece peste prag, dându-l mamei și spune: păgân mi l-ai dat, creștin ți l-am adus. Atunci când există și o moașă de botez, ea este cea care va aduce acasă copilul proaspăt botezat și îl va trece peste prag.

Există și obiceiul ca, la petrecerea de botez, nașii să ofere un cadou noului lor fin. Se obișnuiește și ca nașa să dăruiască cercei pentru fată, respectiv un lănțișor pentru băiat. Mulți nași lasă la petrecere și o sumă de bani ca dar de botez.

Ce trebuie să facă nașii la băița de după botez

Băița de a doua zi este o tradiție populară, practicată pe scară largă. Și în acest caz, nașii trebuie să se pregătească cu anumite articole.

Lista de articole pentru băița de după botez include:

  • mir
  • lumânarea de la botez
  • fașa de botez
  • o crenguță de busuioc
  • hăinuțe noi
  • prosop
  • săpun și șampon
  • scutec
  • păturică
  • elementele care vor fi adăugate în apa din cădiță

După băiță, nașa va șterge copilul și îl va unge cu mirul de la biserică. La final, îl va îmbrăca cu noile hăinuțe și va arunca apa la flori sau la rădăcina unui pom roditor (dacă cel mic are și o moașă de botez, ea este cea care va arunca apa).

Ce fac nașii la tăierea moțului sau ruperea turtei?

La un an de la nașterea copilului, are loc tăierea moțului pentru băieței, respectiv ruperea turtei pentru fetițe.

Nașii sunt cei care aduc diferite daruri, inclusiv obiectele care se vor pune pe tăviță.

Acestea sunt îndatoririle nașilor în diferitele momente de dinaintea, de după și din timpul botezului. Totuși, dacă ești naș, nu uita că rolul tău nu se încheie aici. Să botezi un copil este și o responsabilitate. Va trebui să fii alături de finul tău, să îl ajuți și să îl ocrotești pe tot parcursul vieții.

Produse care te-ar putea interesa:

Lumânare de botez cu trandafiri albi și orhidee Lumânare de botez cu trandafiri albi și orhidee
O bijuterie florală ce pune în valoare lumânarea de botez, cromatica florilor alese putând fi schimbată ...
179 lei
Comandă
Lumânare botez din orhidee cymbidium și trandafiri Lumânare botez din orhidee cymbidium și trandafiri
Florile albe de orhidee sunt asociate cu iubirea pură și sunt îmbinate cu trandafirii imaculați și asortate cu verdele ...
189 lei
Comandă
Lumânare de botez de lux Ștrumf Lumânare de botez de lux Ștrumf
Hortensiile de un albastru intens și trandafirii și freziile de culoare albă sunt îmbrățișate de un ștrumf ...
225 lei
Comandă
Decor cristelniță din trandafiri roz și crizanteme Decor cristelniță din trandafiri roz și crizanteme
Nobilii trandafiri roz și prețioasele crizanteme, însoțite de frunze decorative, se îmbină pentru a forma cel mai ...
250 lei199 lei
Comandă
Reducere 20%

Alte articole pe această temă

X

Înscrie-te să primești newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele oferte și reduceri.

Email *

Mulțumim!

Adresa ta a fost adăugată în baza noastră de date. Te vom ține la curent cu ultimele noutăți și oferte.

Contactează-ne pe Whatsapp!